Verkrachting binnen het huwelijk/relatie/huishouden

Ongewilde binnendringing van het lichaam is niet alleen buiten het huwelijk verboden, maar ook wanneer dader en slachtoffer zijn getrouwd of een relatie hebben (of hadden).

 Verkrachting is in alle situaties verboden onder Nederlands recht. Dit is anders geweest. Pas vanaf 1991 is verkrachting binnen het huwelijk strafbaar. Neem contact op met een advocaat als u wordt verdacht van verkrachting binnen het huwelijk of relatie.

Vóór 1991 gold dat partners binnen het huwelijk bepaalde echtelijke verplichtingen hadden. Eén daarvan was het hebben van seks. Ook indien een van de partners niet instemde met de voorgenomen geslachtsgemeenschap, was het geen verkrachting zoals dat nu strafbaar is gesteld. Het begrip verkrachting werd daarop na maatschappelijke en politieke druk opgerekt.

Gratis intakegesprek
Weten wat u kan verwachten en wie u het beste kan helpen? Bel 088 - 629 00 55 voor een gratis intakegesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

Verkrachting binnen het huwelijk/relatie/huishouden

Verkrachting binnen relatie

Vanzelfsprekend zijn niet alleen partners strafbaar bij een huwelijk, maar ook wanneer men niet is getrouwd. In tegenstelling tot veel mensen denken hoeft een verkrachting niet vooraf gegaan hoeft te worden door lichamelijk geweld of bedreiging met geweld. De wet vereist immers dwang, maar niet dat daar geweld aan te pas moet komen. De delictsomschrijving is ruim opgesteld: een andere feitelijkheid of bedreiging met een andere feitelijkheid.

Wij helpen u onder meer met de volgende zaken rondom verkrachting binnen het huwelijk/relatie/huishouden:

Zedendelicten tussen familieleden

Helaas komen zedendelicten ook voor in huiselijke sfeer. Familieleden – waaronder broers en zussen – kunnen verdachte zijn in een verkrachtingszaak, waarbij de dader en het slachtoffer uit één gezin komen. Dit maakt een verkrachtings- of zedenzaak nog gecompliceerder. Niet alleen justitie, maar ook de kinderbescherming zal onderzoek verrichten wanneer zedendelicten zijn gepleegd binnen het gezin of de familie. Een advocaat kan zowel verdachten als slachtoffers bijstaan in het strafproces.

Strafblad verkrachting binnen huwelijk/relatie/huishouden en VOG

De veroordeling vanwege verkrachting binnen het huwelijk wordt opgenomen in uw justitiële documentatie (strafblad). Dit heeft gevolgen voor de verkrijging van een verklaring omtrent het gedrag (VOG) die veel werkgevers vragen. Zedendelicten blijven tot 20 jaar na het overlijden van de dader beschikbaar. Een veroordeling zorgt ervoor dat u gedurende uw hele leven als zedendelinquent geregistreerd blijft staan.

De rol van een advocaat bij verkrachting binnen het huwelijk

Een advocaat is er voor verdachten om te zorgen dat zij een eerlijk proces krijgen als zij verdachte zijn in een zaak betreffende verkrachting. De maatschappij heeft hen vaak al veroordeeld, maar het is de rechter die formeel gaat over de bestraffing. In het belang van de cliënt, maar uiterst discreet en met de grootste zorgvuldigheid, zal een advocaat zoeken naar tegenbewijs, fouten in de opsporing of een strafmaatverweer voeren.

Voor slachtoffers kan een advocaat juridische bijstand bieden gedurende het strafproces. Het slachtoffer heeft bepaalde rechten, zoals recht op schadevergoeding, spreekrecht en recht op informatie uit het strafrechtelijk onderzoek. Een gespecialiseerde advocaat staat slachtoffers bij vanaf aangifte tot uitspraak.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 55 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in zedenfeiten

  Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in zedendelicten.

  7 dagen per week bereikbaar

  U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsideerde rechtsbijstand.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten zedendelict advocaten hebben wij een landelijke dekking en staan wij u bij in door Nederland.

  NL 230x272v3

  Pro deo advocaat

  Vaak is het mogelijk om zaken op basis van pro deo te behandelen. Een advocaat zal dit voor u regelen als het mogelijk is en zal dit met u bespreken wanneer hij de zaak in behandeling neemt. Waar mogelijk werken al onze advocaten op pro deo basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Soorten zedenfeiten