Slachtoffers

Advocaten staan niet alleen verdachten van zedendelicten bij, maar ook slachtoffers. Sinds vorig jaar is de positie van slachtoffers in het strafrecht verbeterd.

Slachtoffers hebben een aantal rechten in het strafproces. Een gespecialiseerde advocaat kan u bijstaan wanneer u het slachtoffer bent van een zedendelict. Bij Advocaat voor zedendelict zijn advocaten aangesloten die een bijzondere specialisatie hebben op het gebied van zedendelicten en slachtoffers. Zij kunnen u optimaal bijstaan. Neem contact op met een advocaat als u slachtoffer bent geworden van een zedenmisdrijf.

Gratis intakegesprek
Weten wat u kan verwachten en wie u het beste kan helpen? Bel 088 - 629 00 55 voor een gratis intakegesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

Slachtoffers

Juridische hulp als slachtoffer

Wij helpen u onder meer met de volgende zaken:

Aangifte

Als u slachtoffer bent geworden van een zedenmisdrijf kunt u aangifte doen. Dit is belangrijk. Zonder aangifte is de kans klein dat de dader wordt gestraft. Daders – zowel bekend of onbekend – ontlopen hun straf, omdat vaak geen aangifte wordt gedaan. Dit is begrijpelijk uit het oogpunt van het slachtoffer. Een aangifte is echter wel belangrijk, omdat zedendelicten zeer ernstig zijn en de dader wellicht meer slachtoffers maakt als hij of zij niet wordt gepakt.

Bij de politie zijn speciale zedenrechercheurs werkzaam die uw aangifte kunnen opnemen. Twijfelt u aangifte te doen? De politie gaat altijd eerst een informatief gesprek aan met slachtoffers voordat over wordt gegaan tot een officiële aangifte. U hoeft uw aangifte niet alleen te doen een advocaat kan u hierin bijstaan.

Let op: een gedane aangifte kan niet worden ingetrokken.

Rechten van slachtoffers

Een slachtoffer wordt sterk betrokken bij het strafproces. Het slachtoffer krijgt een vaste contactpersoon toegewezen die dient als eerste aanspreekpunt. In het strafproces hebben slachtoffers de volgende rechten:

  • Recht op informatie uit het strafproces
  • Recht op informatie verlof en de vrijlating van de dader
  • Het recht op ondersteuning van een advocaat
  • Recht op schadevergoeding
  • Spreekrecht

Recht op schadevergoeding

Slachtoffers kunnen in veel gevallen aanspraak maken op schadevergoeding. Het is de rechter die bepaalt of de dader een schadevergoedingsmaatregel krijgt opgelegd. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) int het bedrag voor u bij de dader. De schade kan bestaan uit materiële en immateriële schade. Bij de materiële schade kunt u denken aan alle schade die u direct voelt in uw portemonnee die veroorzaakt is door het misdrijf. Voorbeelden zijn ziektekosten, kosten van (psycho)therapie of reiskosten. De immateriële schade (smartengeld) is de schade die verband houdt met het geleden leed en pijn en/of psychische schade.

De schadevergoedingsmaatregel is niet onbeperkt. De schade moet door de strafrechter redelijk eenvoudig vastgesteld kunnen worden. Indien dat niet het geval is wordt de schadevergoeding afgewezen. Dit betekent echter niet dat u geen recht heeft op schadevergoeding. Via de burgerlijke rechter kunt u alsnog uw schade vergoed krijgen. Een zedenadvocaat kan u daarbij van dienst zijn.

Gebiedsverbod

Niets is vervelender voor een slachtoffer dan een confrontatie met de dader. Om dit te voorkomen kan de rechter de dader een gebiedsverbod opleggen. Op die manier wordt voorkomen dat de dader zich ophoudt in de buurt van de woning, werk of verblijfsplaats van het slachtoffer. Het gebiedsverbod kan voor maximaal twee jaren worden opgelegd. Het verbod gaat in nadat de dader op vrije voeten is.

De rol van een advocaat

Voor slachtoffers kan een advocaat juridische bijstand bieden gedurende het strafproces. Een advocaat kan de schadevergoeding realiseren en deze vordering juridisch onderbouwen. Ook voor advies bij een klachtprocedure bij het Gerechtshof tegen niet verdere vervolging van de dader heeft u een advocaat nodig. Een gespecialiseerde advocaat staat slachtoffers bij vanaf aangifte tot uitspraak.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 55 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

    Ik ga akkoord met het privacy statement.

    Bel kosteloos en vrijblijvend

    Stel direct uw vraag

    Gespecialiseerd in zedenfeiten

    Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in zedendelicten.

    7 dagen per week bereikbaar

    U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

    Ook pro deo mogelijk

    Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsideerde rechtsbijstand.

    Landelijk advocaten netwerk

    Met onze aangesloten zedendelict advocaten hebben wij een landelijke dekking en staan wij u bij in door Nederland.

    NL 230x272v3

    Pro deo advocaat

    Vaak is het mogelijk om zaken op basis van pro deo te behandelen. Een advocaat zal dit voor u regelen als het mogelijk is en zal dit met u bespreken wanneer hij de zaak in behandeling neemt. Waar mogelijk werken al onze advocaten op pro deo basis.

    Ga terug naar hoofdpagina Soorten zedenfeiten