Mag het Openbaar Ministerie (OM) zelf een straf opleggen?

Het Openbaar Ministerie (OM) mag voor een aantal strafbare feiten zelf een straf opleggen, zonder tussenkomst van een rechter. Dit heet OM-afdoening. De straf die het OM oplegt heet een strafbeschikking. Tegen een strafbeschikking kunt samen met uw advocaat verzet indienen.

Verdacht van een zedendelict?

Als u verdacht wordt van het plegen van een zedendelict kunt u worden aangehouden, worden verhoord of vastgehouden worden in een cel gedurende het onderzoek. Een advocaat kan u bijstaan wanneer u een verdachte bent. Een advocaat zal er alles aan doen om te zorgen dat u een eerlijk proces krijgt en de negatieve gevolgen voor u zoveel mogelijk worden beperkt.

OM-afdoening

Een deel van de zaken die eerst door rechters werd gedaan, is nu bij het OM komen te liggen. De officier van justitie kan alleen een strafbeschikking opleggen bij overtredingen en bij misdrijven waar maximaal 6 jaar gevangenisstraf op staat en alleen als de schuld vaststaat. Bij sommige zedendelicten kan het OM de zaak zelf afhandelen. Het OM kan echter geen gevangenisstraf opleggen. Dat is nog steeds werk voor de rechter. Ook wanneer het OM de zaak afhandelt kan een advocaat u van dienst zijn. Soms is het bewijs mager en kan de zaak beter aan de rechter voorgelegd worden.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 55 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in zedenfeiten

  Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in zedendelicten.

  7 dagen per week bereikbaar

  U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsideerde rechtsbijstand.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten zedendelict advocaten hebben wij een landelijke dekking en staan wij u bij in door Nederland.

  NL 230x272v3
  Z

  Specialisten in zedendelicten

  Z

  Conform gedragsregels Nova

  Z

  Advocaten in heel Nederland