Hoelang mag ik maximaal in voorarrest worden gehouden?

In beginsel wordt u voor maximaal zes uur vastgehouden op het politiebureau voor verhoor. De tijd ‘s nachts telt niet mee voor de maximale zes uur. Als u bent aangehouden en verhoord gaat worden, mag u een advocaat raadplegen voordat u het verhoor ingaat. Een advocaat kan u adviseren of u moet bekennen of juist moet ontkennen of zwijgen.

U kunt langer dan zes uur worden vastgehouden als de (hulp)officier van justitie bepaalt dat u ‘in verzekering’ wordt gesteld. U dient dan eerst te worden gehoord door deze (hulp)officier en voor het belang van het onderzoek moet vereist zijn dat u langer op het bureau blijft om verder te worden verhoord. U heeft dan recht op een advocaat via de Piketcentrale. U kunt ons hiervoor als voorkeursadvocaat opgeven.

Maximaal drie dagen en vijftien uur na uw aanhouding dient u te worden voorgeleid aan de rechter-commissaris en te worden gehoord. De rechter-commissaris is onafhankelijk en beoordeelt of de inverzekeringstelling terecht is opgelegd. Een advocaat kan de rechter-commissaris trachten te overtuigen dat voorlopige hechtenis niet nodig is.

Bewaring en voorlopige hechtenis

Mocht de rechter-commissaris (onderzoeksrechter) voldoende redenen aanwezig achten kan deze bevelen dat u voor een periode van maximaal veertien dagen ‘in bewaring’ wordt genomen. U wordt dan overgebracht van het politiebureau naar een ‘huis van bewaring’. Een reden om u langer vast te kunnen houden is bijvoorbeeld een onderzoeksgrond, maar ook gevaar voor herhaling.

Ook na deze periode van bewaring kunt u worden vastgehouden mocht dat vereist zijn. De Officier van Justitie dient dan bij de rechtbank uw voorlopige hechtenis te vorderen. Als de rechter dit toekent, mag u nogmaals 90 dagen worden vastgehouden in afwachting van uw rechtszaak. Bij elke beslissing omtrent de voorlopige hechtenis kan een advocaat namens u feiten en omstandigheden aanvoeren die aantonen dat de hechtenis geschorst dient te worden.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 55 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in zedenfeiten

  Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in zedendelicten.

  7 dagen per week bereikbaar

  U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsideerde rechtsbijstand.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten zedendelict advocaten hebben wij een landelijke dekking en staan wij u bij in door Nederland.

  NL 230x272v3
  Z

  Specialisten in zedendelicten

  Z

  Conform gedragsregels Nova

  Z

  Advocaten in heel Nederland